Inflace v Evropské unie v listopadu klesla na 11,1 procenta. Poprvé po roce a půl. (Ilustrační foto)

Inflace v Evropské unie v listopadu letošního roku klesla na 11,1 procenta. Jde o první pokles inflace po roce a půl. Míra inflace v EU však stále zůstává vysoko nad průměrem let minulých. Tempo růstu cen se meziročně snížilo na 11,1 procenta z říjnových 11,5 procenta.

Informoval o tom evropský statistický úřad Eurostat.

V České republice se po říjnovém snížení inflace opět zvýšila na listopadových 17,2 procenta. V Česku je tak podle Eurostatu  pátá nejvyšší v celé sedmadvacítce zemí EU.

Podle ČSÚ dosáhla v Česku listopadová inflace úrovně 16,2 %.

Eurostat zároveň zpřesnil na 10,1 procenta listopadovou hodnotu inflace v eurozóně, kterou v předběžné zprávě začátkem prosince odhadl na deset procent. V říjnu inflace v eurozóně činila 10,6 procenta.

Nejnižší míru inflace měly v listopadu letošního roku Španělsko (6,7 procenta), Francie (7,1 procenta) a Malta (7,2 procenta).

Nejvyšší meziroční růst spotřebitelských cen zaznamenaly Maďarsko (23,1 procenta), Lotyšsko (21,7 procenta) a Estonsko s Litvou (shodně 21,4 procenta).

Za nimi následovalo Česko, kde se inflace zvýšila na 17,2 % (údaje EUROSTATU) proti říjnové hodnotě 15,5 procenta.

Vedle Česka vzrostla inflace v sedmi dalších státech. Naproti tomu v 16 zemích klesla a ve třech zemích zůstala v listopadu beze změny.


INFLACE V EU – LISTOPAD 2022 (EUROSTAT)


V eurozóně k inflaci nejvíce přispěly energie, a to podílem 3,82 procentního bodu. Následovaly potraviny, alkohol a tabák (+2,84 bodu), služby (+1,76 bodu) a neenergetické průmyslové zboží (+1,63 bodu).

Inflace v EU klesla poprvé od loňského června, kdy začalo období dlouhodobého trvalého růstu cen.

Loni v listopadu, kdy se na ekonomice začalo projevovat postpandemické oživení a energetická krize, činila míra inflace v celé sedmadvacítce 5,2 procenta, v 19 státech používajících společnou měnu pak 4,9 procenta. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE: Ceny v Česku znovu rostou: Inflace se v listopadu vyšplhala nad 16 procent