Evropská komise hodlá blokovat dotace ve výši 22 miliard eur (833 miliard Kč) z kohezních fondů určených pro Maďarsko, a to tak dlouho, dokud Orbánova maďarská vláda nesplní podmínky související s nezávislostí justice, akademickými svobodami, právy LGBTQ+ komunity a azylovým systémem.

Oznámila to Evropská komise.

Podle Evropské komise Maďarsko nedodržuje Listinu základních práv EU. Peníze prý nemohou být vyplaceny, dokud maďarská vláda dodržování této listiny nezajistí.

Listinu základních práv EU podle komise porušuje například maďarský zákon zakazující prezentaci homosexuality a děl s ní spojených na školách pro děti do 18 let. Maďarská vláda tvrdí, že cílem tohoto zákona je ochrana dětí.

„Budeme s maďarskými úřady dál pracovat na vyřešení této situace,“ podotkla evropská komisařka pro soudržnost a reformy Elisa Ferreiraová.

EU již minulý týden rozhodla o zmrazení 6,3 miliardy eur (152 miliard Kč) z těchto fondů pro Maďarsko, dokud vláda premiéra Viktora Orbána nesplní soubor podmínek souvisejících mimo jiné s justicí a bojem proti korupci.

Částka 22 miliard eur představuje peníze, které má Maďarsko z kohezních fondů EU dostat v letech 2021 až 2027.

Dotační zdroje byly určeny napříkald na modernizaci železnic či na pomoc regionům zasaženým uzavíráním uhelných elektráren.

Rozhodnutí zadržet vyplacení peněz souvisí s tím, že Evropská komise a Maďarsko podepsaly dohodu, která specifikuje náležitosti vynakládání peněz z rozpočtu EU a 11 programů spadajících pod kohezní politiku. (sfr)