Západní tanky Leopard 2 už jsou na Ukrajině. Dodali je Poláci. Další chystají Švédi a Němci. Tanky Leopard 2, které Polsko slíbilo dodat Ukrajině, už v této zemi jsou, oznámil polský ministr obrany Mariusz Blaszczak na zasedání národní bezpečnostní rady.

Současně do ukrajinského Kyjeva přijel polský premiér Mateusz Morawiecki.

„Premiér tu nemůže být, jel do Kyjeva předat tanky Leopard, jde o jejich první skupinu,“ řekl prezident Andrzej Duda při zahájení schůzky bezpečnostních špiček polského státu.

Polsko už dříve oznámilo, že Ukrajině dodá 14 tanků německé výroby Leopard 2. První čtyři tanky Leopard 2 A4 již předalo Ukrajině.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se vyjádřil, že počítá s tím, že Ukrajina získá od 12 států celkem stovku tanků Leopard 2.

Ve čtvrtek při jednání se Zelenským přislíbil dodávku až deseti „Leopardů“ španělský premiér Pedro Sánchez.

Podle nejnovějších informací dodá Švédsko Ukrajině až deset tanků Leopard a systémy protivzdušné obrany Hawk. V den prvního výročí ruské invaze na Ukrajinu to oznámila švédská vláda, podle níž půjde o 11. balík obranné pomoci napadené východoevropské zemi.

„Švédské tanky posílí příspěvek Leopardů 2, který činí další evropské země. Pokračuje koordinace podpory se zahraničními partnery, kteří věnují Leopardy 2 nebo jiné tanky,“ uvedla vláda v prohlášení.

Tři tanky tohoto typu slíbilo Finsko, které stejně jako Švédsko usiluje o přistoupení k NATO.

Německo v lednu po nátlaku spojenců slíbilo, že Ukrajině dodá tanky Leopard 2, a povolilo, aby tyto stroje německé výroby předaly Kyjevu i jiné země.

Německo pošle Ukrajině o čtyři tanky Leopard 2A6 více, než původně přislíbilo. Rozhodl o tom německý ministr obrany Boris Pistorius. Celkově Berlín dodá 18 těchto strojů.

„Ministr obrany Pistorius rozhodl o předání dalších čtyř hlavních bojových tanků Leopard 2A6 ze zásob bundeswehru na Ukrajinu. Tímto krokem Německo zvyšuje počet dodaných tanků ze 14 na 18 a spolu s Portugalskem a Švédskem složí dohromady celkem jeden ukrajinský prapor,“ uvedlo německé ministerstvo obrany. (sfr)