Prezident Francie Emmanuel Macron v průběhu své cesty po Africe slíbil, že se francouzština stane nejrozšířenějším jazykem na světě.

Francouzský prezident Emmanuel Macron slíbil, že se francouzština stane nejrozšířenějším jazykem na světě. Podle něj se francouzský jazyk stane prvním jazykem Afriky a snad i celého světa. Hlavním dorozumívacím jazykem v EU je přitom angličtina, která se tak dostává do paradoxu – po odchodu Velké Británie z Unie totiž anglický jazyk nikde nebude oficiálním jazykem EU kromě Irska.

Během návštěvy v Africe Emmanuel Macron promluvil ke studentům ve státě Burkina Faso, který leží na jejím západě. Slíbil jim, že se francouzština stane „prvním jazykem Afriky a snad i celého světa“.

Upozornil rovněž, že by Afrika neměla být vnímána jako „památka koloniální moci“.

„Nejde jen o zachování dědictví. Afrika má budoucnost a francouzština nepatří pouze do Francie,“ řekl francouzský prezident.

Macron se vydal na třídenní regionální cestu po Africe, aby posílil vztahy s bývalými koloniemi své země a podpořil spolupráci v otázkách migrace, terorismu a lidských práv.

Francouzsky mluví v současné 274 milionů lidí po celém světě, což z tohoto jazyku dělá pátý nejrozšířenější na světě.

(pel)