Premiér v demisi Andrej Babiš je mezi předsedy sněmovních stran nejpopulárnější.

Andrej Babiš je podle únorového průzkumu agentury STEM nejpopulárnějším předsedou stran zastoupených ve Sněmovně. Kladně jej hodnotí 48 procent lidí. Na druhé příčce je šéf Pirátů Ivan Bartoš (36 procent), za ním pak zakladatel SPD Tomio Okamura (35 procent).

Nový předseda sociálních demokratů Jan Hamáček má podle průzkumu sympatie 33 procent dotázaných, lídr KSČM Vojtěch Filip 28 procent a šéf lidovců Pavel Bělobrádek bodoval u 27 procent respondentů.

Na chvostu popularity jsou pak lídr ODS Petr Fiala, na něhož má kladný názor 25 procent lidí, a s 24 procenty předsedové TOP 09, respektive STAN Jiří Pospíšil a Petr Gazdík.

„Mezi příznivci ‚vlastní‘ strany je nejlépe hodnocen Andrej Babiš sympatizanty hnutí ANO (97 procent pozitivních názorů). Na devadesátiprocentní úrovni je dále hodnocení Petra Fialy u stoupenců ODS, Tomia Okamury u SPD a Ivana Bartoše u Pirátů,” uvedla agentura.

Babiš je pozitivně hodnocen i od zhruba poloviny sympatizantů KSČM a SPD. Okamuru naopak kladně vnímají i příznivci ANO a komunistů.

„U Vojtěcha Filipa tato vazba neplatí, poněkud častěji jej vidí pozitivně pouze příznivci SPD a ČSSD,” plyne z průzkumu. Určitá sounáležitost je podle agentury patrná i u vnímání předsedů stran tzv. demokratického bloku (ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN). Vysokou míru ocenění mezi příznivci těchto stran má i Ivan Bartoš.

Hamáček může spoléhat i na podporu ze strany sympatizantů KDU-ČSL a KSČM.

Průzkum proběhl od 1. do 8. února a zapojilo se do něj 1028 respondentů.

(jaz)