Demonstrace proti komunistovi Zdeňkovi Ondráčkovi se změnila v mohutný protest proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi. Lidé se kvůli zvolení Zdeňka Ondráčka do čela parlamentní komise pro kontrolu Generální komise bezpečnostních sborů (GIBS) shromáždili celkem v 11 městech.

Symbolem demonstrací, na kterých se shromáždily tisíce lidí, byly „obušky“ z papíru. Ondráček totiž v lednu 1989 jako člen Pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti pomáhal rozhánět protirežimní demonstrace.

Za své činy se dosud neomluvil, přesto ho v pátek v tajné volbě do čela parlamentní komise pro kontrolu GIBS zvolilo 79 ze 155 přítomných poslanců.

Lidé kromě mávání „obušky“ cinkali také klíči jako při sametové revoluci v listopadu 1989, která vedla k pádu komunistického režimu.

Terčem demonstrace byl také premiér v demisi Andrej Babiš, který v současnosti vyjednává s komunisty o tolerování menšinové vlády.

Na to tisíce lidí, které v Praze zaplnily celou dolní část Václavského náměstí, reagovaly voláním „Bureš musí z vlády!“, „Nejsme tvoje firma“ či „Estébáci na Mírov!“ Nad jejich hlavami se objevily transparenty jako „Stop komunistům Babiš Zeman Ondráček“.

Pod krycím jménem Bureš bývalá Státní bezpečnost evidovala současného premiéra v demisi a šéfa ANO Andreje Babiše. Ten však odmítá, že by komunistické tajné policii spolupráci podepsal.

Už o víkendu se k protestům hlásilo na internetu více než 40 tisíc lidí. Babiš následně reagoval, že si Ondráčka ve funkci šéfa komise pro kontrolu GIBS nepřeje a pokud to neudělá někdo jiný, osobně navrhne jeho odvolání.

(jaz)