ČSSD předložila návrh na zavedení obecného referenda. V něm sociální demokraté uvádí, že by se nesmělo hlasovat o členství ČR v mezinárodní organizaci nebo instituci, tedy ani v Evropské unii. Pro vyvolání referenda by bylo potřeba zhruba 850 tisíc podpisů.

„Pro závaznost referenda by byla potřeba nadpoloviční většina voličů, kteří jsou oprávněni hlasovat,“ řekla šéfka sněmovní komise pro ústavu, bývalá ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD.

Vyloučeny z hlasování mají být otázky základních práv a svobod, hlasování o věcech rozpočtových a daňových, hlasování, která by vedla k porušení závazků vyplývajících z mezinárodního práva, či hlasování o odvolávání lidí z funkcí či o jejich jmenování. Pod návrhem je podepsáno deset poslanců ČSSD. Nyní ho dostane na stůl vláda a pak ho bude projednávat parlament.

„Je to napsané tak, že by se podle mě žádné referendum ani nemohlo konat. Největší petice v historii České republiky měla něco přes 400 tisíc podpisů. Také ta podmínka, že by muselo souhlasit více než padesát procent všech oprávněných voličů, je mimo úpravy běžné v Evropské unii,“ kritizoval návrh šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Návrh obecného referenda z dílny SPD Tomia Okamury počítal s tím, že by o všelidové hlasování mohlo požádat už sto tisíc lidí a nebyla by stanovena povinná účast. ANO s takto nastavenými parametry nesouhlasilo.

Premiér v demisi Andrej Babiš nejprve zmínil, že by měl být pro vypsání referenda nutný podpis 700 tisíc občanů, pak ANO „slevilo“ na půl milionu. Číslo 850 tisíc v návrhu ČSSD je desetinou oprávněných voličů.

Iniciátor referenda by podle poslanců sociální demokracie musel získat dostatek podpisů pod petici nejvýše za půl roku. Přípustnost otázky by mohl přezkoumat Ústavní soud. Podnět k tomu by mohla dát vláda, skupina poslanců či senátorů. Rozhodnutí přijaté v referendu by bylo závazné po dobu volebního období Sněmovny.

(jaz)