Komunista Zdeněk Ondráček rezignoval na pozici šéfa komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů, která vyšetřuje trestné činy policistů. Stalo se tak po demonstracích tisíců lidí po celém Česku. Předseda KSČM Vojtěch Filip po Ondráčkově rezignaci prohlásil, že komunisté nyní váhají s tolerancí vlády ANO.

Ondráček prohlásil, že z funkce neodstupuje kvůli protestům v ulicích, ale kvůli své bezpečnosti a bezpečnosti své rodiny. Při proslovu Ondráček nazval poslance demokratických stran „demokratickou žumpou“.

Rozhodnutí, zda by komunisté mohli tolerovat druhou vládu hnutí ANO je podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa nyní nejasné. Šéf komunistů to řekl novinářům po Ondráčkově rezignaci.

Pro jeho odvolání se o víkendu vyslovil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Podle Filipa zvažovanou toleranci kabinetu ze strany KSČM nemusí ohrozit neshody na programu, ale spíš důvěryhodnost partnera.

Týmy ANO a KSČM budou dál pracovat na hledání programových průniků.

„Ale rozhodnutí, jestli i při případné programové shodě na většině bodů se rozhodneme pro toleranci vlády, je teď velmi na vážkách,“ řekl Filip.

(jaz)