Sněmovna podpořila návrh na zmírnění EET.

Sněmovna podpořila navzdory nesouhlasu vlády návrh 66 poslanců, aby se elektronická evidence tržeb (EET) vztahovala pouze na registrované plátce daně z přidané hodnoty. EET by navíc podléhaly pouze osoby, jejichž obraz za předcházejících 12 měsíců přesáhl jeden milion korun. Spolupředkladatelem zákona je Okamurova SPD, která má v programu zrušení EET pro malé živnostníky do ročního obratu 500 tisíc korun.

Vláda s návrhem již dříve vyslovila nesouhlas a ve středu ho odmítla před poslanci i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Předloha odolala návrhu na zamítnutí, který vzneslo hnutí ANO. Podpořilo ji 77 poslanců, zatímco stejný počet hlasoval pro její zamítnutí. Pro zamítnutí byli poslanci ANO a KSČM.

Podle vlády je navržené zúžení okruhu povinných subjektů příliš zužující s ohledem na efektivitu zákona. Vláda poukázala například na to, že podnikatelé často ve snaze vyhnout se milionové hranici pro registraci k DPH vykazují nižší tržby.

Navrhovaná výjimka by se podle vlády týkala většiny podnikatelů a evidence tržeb by tak ztratila efektivitu. Podle ministryně Schillerové by z EET v důsledku přijetí návrhu vypadlo 60 procent podnikatelů.

Předkládající poslanci argumentují tím, že podoba zákona o EET není ani po nedávném zásahu Ústavního soudu přijatelná, když nepřiměřeným způsobem zasahuje zejména ty nejmenší podnikatele.

Ústavní soud loni v prosinci například zrušil plánovaný start třetí a čtvrté etapy EET s odkazem na to, že je nutné důkladně zvážit dopady na různé skupiny povinných subjektů.

Ministryně Schillerová řekla poslancům, že ministerstvo již připravilo novelu, která reaguje na rozhodnutí soudu. Počítá v ní s tím, že zavede nový offline režim pro nejmenší podnikatele. Ministryně také popsala, že ministerstvo chce v novele vyjmout z EET přednostně fyzické osoby neplátce DPH, a to podle výše hotovostních plateb. Ministerstvo bude také navrhovat, aby třetí a čtvrtá vlna byly zavedeny současně.

(jaz)