Český vývoz do Velké Británie začíná v posledních měsících klesat. V posledním loňském čtvrtletí se snížil meziročně o 2,5 procenta na 48 miliard korun. V samotném prosinci klesl o desetinu. Export tuzemských firem do Německa, Francie, Polska či na Slovensko přitom dál rychle rostl.

Například do Německa se tuzemský vývoz zvýšil v posledním loňském kvartále o 7,9 procenta a do Francie o 5,2 procenta. Údaje o zahraničním obchodu v lednu zveřejní statistici v pátek.

Podle hlavní analytičky Hospodářské komory Kariny Kubelkové by k bližší analýze výsledku za 4. čtvrtletí bylo nutné mít k dispozici informace o tom, kdo konkrétně exportuje do Spojeného království a o jaký druh zboží se jedná. Výsledky neznamenají výraznější výkyv vývozu do Velké Británie. Za celý loňský rok český vývoz na ostrovy vzrostl o 0,6 procenta.

 „Kontrakty bývají uzavírány na delší dobu než jeden rok a dobíhající kontrakty jsou průběžně obnovovány. Náhlá a prudká změna v souvislosti s brexitem tedy pravděpodobně přímo nehrozí. Čeští podnikatelé vnímají brexit jako zcela marginální hrozbu pro nadcházející období,“ dodala Kubelková.

Podle Evy Veličkové ze Svazu průmyslu a dopravy určitě dlouhodobě dojde v souvislosti s brexitem k oslabení řady obchodních vazeb, ke zpomalení a snížení poptávky po českých službách a produktech. Proto je tak velmi důležité, aby došlo k vyjednání nadstandardní dohody o volném obchodu mezi Británií a EU.

(jaz)