Lidovci chtějí zpřísnit zákaz prodeje o svátcích. Zákaz v obchodech nad 200 metrů čtverečních platí v Česku zatím pro vybrané svátky, lidovci jej ale chtějí rozšířit na všechny sváteční dny v roce.

„Návrh novely podepsali všichni členové našeho klubu, nyní jej rozešlu ostatním klubům sněmovních politických stran. Věřím, že pro to získáme širokou podporu,“ řekl Právu Mihola.

Zákon o regulaci prodejní doby v maloobchodě a ve velkoobchodě nabyl účinnosti v říjnu 2016. Podle něj musejí mít velké obchody zavřeno na Nový rok, o Velikonočním pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a také 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smějí otevřít jenom do dvanácti hodin.

Kritici tohoto zákona poukazují, že pro spotřebitele je to matoucí a vyvolává to chaos. Ten by se podle Miholy odstranil tím, že zavřeno bude o všech svátcích. Tedy i o Velkém pátku, 1. května, 5. července, kdy je Den slovanských věrozvěstů, 6. července, kdy si připomínáme upálení mistra Jana Husa, a 17. listopadu v Den boje za svobodu a demokracii.

„Je čas na to, aby se celá věc zpřehlednila. Doufám, že pro bude i hnutí ANO, které v minulé koaliční vládě Bohuslava Sobotky vystupovalo proti regulaci prodejní doby,“ uvedl Mihola.

Šanci vidí lidovci i v tom, že Sněmovna letos 24. ledna zamítla návrh skupiny poslanců ODS na zrušení zákona o regulaci prodejní doby, což bylo pro obchodní řetězce velkým zklamáním.

„Očekávali jsme, že nové složení Sněmovny bude naslouchat i podnikatelské veřejnosti, nejen odborům. Regulace, která tvrdě dopadla i na menší prodejce, kterých se týkat neměla, je zcela zbytečná,“ uvedla tehdy v tiskové zprávě Hospodářská komora.

Podle ní by stát neměl rozhodovat o tom, kdy a kam mají lidé chodit nakupovat a kdo může či nesmí o svátcích podnikat.

Stejný názor má prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Marta Nováková. Navíc upozorňuje, že podle provedeného průzkumu přichází celá obchodní sféra o každém svátku, kdy je zavřeno, zhruba o jednu miliardu korun.

 

(jaz)