Babišova vláda chce použít peníze z FNM na vyšší důchody.

Vláda v demisi Andreje Babiše by zřejmě mohla financovat plánované zvýšení důchodů z peněz v privatizačních účtech. Vyplývá to z novely zákona o zrušení Fondu národního majetku, kterou schválil Babišův kabinet v demisi. Státní pokladnu by mělo navýšení důchodů stát zhruba 14,5 miliardy. Ve fondu bylo ke konci loňského roku 22 miliard.

„Myslím si, že ten účet už dávno neměl existovat. Slouží na výnosy z dividend nebo prodej majetku. A už v minulosti byl používán na převod do státního rozpočtu a peníze sloužily na financování důchodů,“ uvedl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

Dodal, že letos poprvé od roku 2009 bude důchodový účet v přebytku a podle současného znění zákona tak nemohou být peníze převedeny do rozpočtu.

„Proto navrhujeme novelu, která umožní, aby prostředky od 1. ledna 2019 byly převedeny do státního rozpočtu tak, jak tomu bylo v minulosti, kdy důchodový účet v přebytku nebyl. Žádná kritika není na místě, protože tyto peníze vždy chodily do rozpočtu,“ řekl Babiš.

„Desítky miliard z Fondu národního majetku, které se vláda chystá rozpustit ve spotřebě, jsou peníze pro budoucnost. Vláda je chce utratit za zvýšení důchodů, nicméně ani veškeré prostředky z fondu nebudou schopny plánované zvýšení pokrýt,“ uvedla první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Fond privatizace jsou fakticky zvláštní účty, na kterých jsou peníze převedené v roce 2006 ze zrušeného Fondu národního majetku na ministerstvo financí. Zároveň na účty plynou peníze z privatizace a dividendy od společnosti ČEZ. Například z předloňského zisku firmy stát dostal loni dividendu 12,4 miliardy korun. Z fondu se financuje například odstraňování starých ekologických škod.

(jaz)