Dálnice D1 se letos bude modernizovat na pěti úsecích. Práce započnou v druhé polovině března, na velikonoční svátky tak budou pravděpodobně vznikat kolony. O svátečním víkendu navíc začne etapa modernizace hned na třech místech dálnice.

Menší předpremiéra na D1 bude ovšem už příští týden ve čtvrtek a v pátek, kdy začne stavební sezona na dvou místech.

Například firma Hochtief, která opravuje úsek Ostředek–Šternov, chce začít pracovat o Velikonocích na Bílou sobotu 31. března.

O Velikonocích začnou pracovat i stavební firma Colas u Velkého Meziříčí a Eurovia mezi Koberovicemi a Hořicemi.

Špatnou zprávou je, že už i ministr dopravy Dan Ťok (ANO) vzdal termín dokončení modernizace D1 v roce 2020. Nově mluví o roce 2021. Jako příčinu zdržení jmenoval námitky ekologického hnutí Děti Země.

Když se v zúženém koridoru na opravované dálnici nestane žádná nehoda, dá se projet se štěstím i bez kolony. I loni už se opravovalo na čtyřech místech najednou. Problém je, že právě na začátku oprav se kolonám většinou vyhnout nelze, pokud není dálnice úplně bez aut.

Dělníci musí rozestavět na dálnici dopravní značky a bariéry a provoz svedou ze dvou pruhů do jednoho. Vyznačování trvá zpravidla celý den. I když budou stavbaři běhat se značkami po dálnici v sobotu, provoz na D1 je tak hustý, že fronta je téměř jistá.

Námitky Dětí Země mají i jeden nezamýšlený pozitivní efekt. Chvíli se zdálo, že se letos bude na dálnici D1 pracovat na devíti úsecích najednou. To už by pro řidiče znamenalo enormní zátěž. Nakonec se práce prozatím omezí na zmíněných pět míst.

Prodloužený víkend má čtyři dny a Jan Studecký z Ředitelství silnic a dálnic ujišťuje, že dopravním špičkám se stavbaři s vyznačováním vyhnou. Práce s největším omezením dopravy by měly připadnout na sobotu a neděli.

(jaz)