Na Jižní Moravě loni policie odhalila o 250 více nelegálně pracujících cizinců než v roce 2016, celkem jich bylo 394. Počty se meziročně zvyšují, letos už policie ve spolupráci s inspektorátem práce objevila 65 nelegálních pracovníků z jiných zemí. Hrozí jim nyní vyhoštění ze země až na pět let.

Poslední větší skupinu 34 lidí objevili policisté ve výrobní hale v Mikulově. Cizinci měli pouze turistická víza, pracovat zde nemohli. Policie je eskortovala na služebny a zahájila řízení o vyhoštění.

V loňském roce odhalila policie na jihu Moravy celkem 394 nelegálně pracujících cizinců.

Počet cizinců, které agentury přidělily do firem, rok od roku stoupá. Podnikatelé síly ze zahraničí žádají a opakovaně kritizují složité a zdlouhavé vyřizování povolení pro cizince. Podle loňské novely vládního nařízení mohou agentury podnikům zajistit dočasně cizince do patnácti nejžádanějších profesí, v nichž v Česku dlouhodobě chybí pracovníci.

Novela upozornila i na skryté agenturní zaměstnávání, kdy cizince v tuzemsku najímají načerno zahraniční agentury. Pracovníky do Česka v minulosti ve velkém přivážely zejména polské agentry, s českými vízy zase kupčili na Ukrajině.

V únoru se nezaměstnanost propadla na 3,7 procenta, stále se zvyšuje počet volných pracovních míst. Podniky brzdí například nedostatek pracovníků zaměřených na informační technologie. Volná místa jsou ve výrobě, stavebnictví či logistice. Firmy se snaží udržet v oboru učně technických profesí, kterým poskytují třeba stipendia.

(jaz)