Nezaměstnanost v Česku klesla v února na 3,7 procenta, bez práce bylo 280 900 lidí. Jedná se o nejnižší únorový údaj od roku 1997. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Úřad práce ČR. Loni v únoru byla nezaměstnanost 5,1 procenta. Česko by se letos mohlo stát první zemí v Evropě, kde bude počet volných míst převyšovat počet nezaměstnaných.

Podle Úřadu práce nachází řada nezaměstnaných uplatnění díky postupnému rozjezdu sezonních prací zejména ve stavebnictví, gastronomii, zemědělství nebo třeba cestovním ruchu. Počet volných pracovních míst se totiž meziměsíčně i meziročně zvýšil.

Co se týče krajů, tak nejvyšší nezaměstnanost zůstává v Moravskoslezském kraji (5,6 %). Naopak nejméně lidí bez práce bylo v hlavním městě (2,3 %).

Ve srovnání okresů byl nejvyšší podíl nezaměstnaných na Karvinsku (7,8 procenta), kde na jedno volné pracovní místo připadá 7,7 uchazečů o práci. Celkem se nad republikovým průměrem pohybuje 36 okresů. Na opačném konci žebříčku jsou okresy Praha-východ a Rychnov nad Kněžnou, kde dosáhla míra nezaměstnanosti 1,3 resp. 1,4 %.

Podle analytiků se letos česká ekonomika dostane do situace, kdy bude počet volných pracovních míst převyšovat počet uchazečů o práci. Už na přelomu jara a léta by se tak mohla stát první takovou zemí v Evropě.

Z pohledu zaměstnavatelů tak i nadále platí, že v tuzemské ekonomice přetrvává nedostatek pracovní síly, upozornil analytik Generali Invetsments Radomír Jáč. Tuzemský trh práce v tomto ohledu podle něj připomíná, že silný hospodářský růst vede v rámci české ekonomiky k nerovnováhám.

Od března pak začnou podíl nezaměstnaných tlačit dolů i sezonní faktory.

(jaz)