České Budějovice a Brno se objevily na vrcholu žebříčku vybraných evropských měst, u nichž vědci zkoumali obsah potravinu v odpadních vodách na počet obyvatel. České Budějovice skončily třetí, Brno čtvrté.

Podle studie Evropské monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) se z šesti desítek zkoumaných evropských měst nejvíc zbytků této syntetické drogy na počet obyvatel nachází v kanalizaci Saské Kamenice (Chemnitz) a Erfurtu. Do první desítky se dostala i německá města Drážďany a Norimberk, která leží u českých hranic, ale například i Bratislava na šestém místě. Na jedenáctém se umístily Piešťany.

Vědci ve vzorcích z loňského roku hledali zbytky kokainu, amfetaminu, metamfetaminu, který je v Česku znám pod jménem pervitin, a drogy MDMA prodávané na černém trhu jako extáze. Všechny čtyři tyto drogy mají stimulační účinky, kromě kokainu jsou všechny syntetické.

Nejvyšší obsah pervitinu na počet obyvatel našli vědci ve splašcích Saské Kamenice (Chemnitz), která leží asi 35 kilometrů od české hranice. Na druhém místě se umístil Erfurt, hlavní město německé spolkové země Durynsko, na pátém Drážďany, na sedmém Norimberk a na desátém Magdeburk.

V první desítce měst s nejvyšším obsahem pervitinu v odpadních vodách na počet obyvatel se tak objevilo hned pět německých měst, která leží nedaleko českých hranic. Právě z českých varen se do Saska, Bavorska a dalších přilehlých spolkových zemí podle policie pervitin dostává.

EMCDDA provádí studii odpadních vod už od roku 2011. Zpočátku vědci sledovali splašky z tří českých měst, kromě Brna a Českých Budějovic také z Prahy. Hlavní město se v letech 2012 a 2013 dostalo dokonce na první místo žebříčku s pervitinem. Od roku 2014 ale Praha už na seznamu vybraných měst, jejichž splašky vědci analyzují, není. Zůstalo jen Brno a České Budějovice. Metropole Jihočeského kraje byla v první trojici měst s nejvyšší koncentrací pervitinu ve splašcích na počet obyvatel v posledních sedmi letech pokaždé – s výjimkou roku 2014, kdy vědci město do výzkumu nezahrnuli.

(jaz)