Evropská centrální banka očekává v následujících dvou letech postupné zpomalování eurozóny (zemí platících eurem). Zároveň panují obavy, že záměr amerického prezidenta Donalda Trumpa uvalit cla na dovoz oceli a hliníku do USA rozpoutá globální obchodní válku.

Podle nejnovější prognózy ECB by mělo letošní tempo zrychlit na 2,4 z dříve předpokládaných 2,3 procenta. Pokračoval by tak vzestup posledních dvou let (loni 2,3 procenta, předloni 1,8 procenta). Opačný směr by však mělo podle odhadů naopak nabrat hospodářství eurozóny v příštím roce (zpomalení na 1,9 procenta) a přespříštím roce (1,7 %).

Analytici také upozorňují, že eurozóna sice silně roste a nezaměstnanost klesá, čelí ale i mnoha nejistotám. Je zde riziko obchodní války se Spojenými státy či nejistota po parlamentních volbách v Itálii.

Evropská centrální banka (ECB) podle očekávání nechala základní úrokové sazby beze změny a nepřikročila ani k žádné úpravě programu nákupů cenných papírů. Z textu, který popisuje její zamýšlené kroky ale vypustila, že je připravena nákup dluhopisů zvýšit, pokud to bude nutné. Analytici považují změnu rétoriky za další krok v omezování mimořádně uvolněné měnové politiky.

(jaz)