Předčasné volby jsou podle lídra slovenské opozice Richarda Sulíka jediným řešením současné politické krize na Slovensku. Ta vznikla po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Předseda nejsilnější opoziční strany Svoboda a solidarita Sulík to řekl po schůzce s prezidentem Andrejem Kiskou.

„Jsme přesvědčeni, že dnešní vláda a složení parlamentu neodpovídají tomu, co chtějí občané. Jsme přesvědčeni, že nejférovější řešení jsou předčasné volby, aby voliči řekli, jakou vládu si přejí,“ uvedl Sulík.

Dodal, že by uvítal co nejdřívější termín parlamentních voleb.

Už ve středu Kiska hovořil se zástupci opozičních hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), jakož i Sme rodina – Boris Kollár, kteří se rovněž vyslovili pro předčasné volby.

Pozvánku na schůzku s hlavou státu dostaly také vládní koaliční strany. Naopak prezident nepozval k jednání bývalého hejtmana Banskobystrického kraje Mariana Kotlebu, zástupce krajně pravicové strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, vůči které se Kiska dlouhodobě vymezuje.

Zkrácení volebního období současné koaliční vlády premiéra Roberta Fica, která nastoupila do úřadu před dvěma lety, by muselo podpořit nejméně 90 z celkového počtu 150 poslanců. Touto třípětinovou většinou koalice ani opozice samostatně nedisponují.

Hlava státu by podle ústavy mohla parlament rozpustit v případě, pokud by Národní rada nebyla schopna usnášet se po dobu delší než tři měsíce; to znamená, že prostá většina poslanců sněmovny by musela blokovat její jednání.

Slovenský prezident jako řešení krize důvěry ve stát po vraždě reportéra a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové navrhl buď rekonstrukci vlády, nebo vypsání předčasných voleb. Za jeho prohlášení ho opakovaně kritizoval premiér a předseda nejsilnější vládní strany Smer-SD Robert Fico. Podle šéfa kabinetu nemá hlava státu ústavní kompetenci zasahovat do případné rekonstrukce vlády, která by musela být výsledkem dohody tříčlenné koalice.

(jaz)