Miloš Zeman při inauguračním projevu kritizoval veřejnoprávní ČT.

Inaugurace Miloše Zemana skončila skandálem. Kvůli jeho projevu odešlo na protest z Vladislavského sálu hned několik politiků, například poslankyně ODS Miroslava Němcová či politici TOP 09 a KDU-ČSL. Vadilo jim, že prezident v projevu zaútočil na Českou televizi a některé novináře.

Zeman vyčetl veřejnoprávní televizi údajnou příchylnost k opoziční TOP 09. Jako terč si vzal také novináře z některých soukromých médií, konkrétně těch, která vlastní podnikatel Zdeněk Bakala, a to týdeník Respekt, Hospodářské noviny a server Aktuálně.cz.

Podnikatele Bakalu, bývalého vlastníka těžařské společnosti OKD, Zeman označil za velkou skvrnu a obvinil ho z rozsáhlé hospodářské kriminality.

Podle Němcové, která se zvedla a odešla z Vladislavského sálu jako první, Zeman křivě přísahal. Prezidentský slib totiž porušil vzápětí, a proto Němcová odešla.

Z politiků TOP 09 šli pryč například šéf strany Jiří Pospíšil či poslanci Miroslav Kalousek, Karel Schwarzenberg, Markéta Pekarová Adamová, Dominik Feri či senátor Tomáš Czernin.

„Je smutné, že Miloš Zeman si ani při slavnostním státním aktu v staroslavném Vladislavském sále nedokáže odpustit útoky na ty, kteří mají jiné názory. Čekal bych v tomto okamžiku státnický projev, a nikoli útoky na média a novináře,“ napsal na twitteru Pospíšil.

Poslanec TOP 09 Dominik Feri pro iDNES.cz řekl, že politici sál opustili kvůli útoku na Českou televizi. „Je to zcela mimořádné řešení. Útok na nás jako stranu se dá přežít, ale útok na nezávislá média je za hranou. Proto jsme odešli,“ vysvětlil.

„Odešel jsem tak jako někteří jiní poslanci a senátoři ze sálu. Ústavní část schůze byla naplněna, s útokem na média a svobodu slova nesouhlasím! Bohužel pan prezident nepřekvapil,“ napsal po odchodu z Vladislavského sálu na Twitteru první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Už jsem dál nechtěl poslouchat tu zlobu a nenávist, kterou tam pan prezident ze svých úst pouštěl. Splnili jsme si svoji povinnost. Byli jsme na zasedání pléna Senátu, byli jsme přítomni složení slibu. Vzdali jsme patřičnou úctu všem. Stáli jsme dokonce i při příchodu pana prezidenta. Začali jsme dokonce i poslouchat jeho proslov, ale ve chvíli, kdy inaugurační proslov pojal tak, že si začal vyřizovat účty a urážet lidi, se kterými má nějaké špatné zkušenosti, a pak i veřejná média, tak jsem došel názoru, že tohle dál nemusím poslouchat,“ řekl při odchodu senátor Václav Láska.

Zeman přitom začal svůj projev celkem klidně. „Prezident by neměl být uzavřen za zdmi Pražského hradu nebo lánského zámku,“ řekl. Rekapituloval svou práci na Hradě v prvním volebním období.

Zastání se Zemanovi dostalo od Tomia Okamury.

„Obsahově mi projev přišel absolutně v pořádku,“ řekl předseda SPD Tomio Okamura, podle kterého měl Zeman ve všem pravdu.

Zemanův útok na TOP 09 byl podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa logický, protože podle Filipa v minulosti útočila na Zemana i jeho úřad.

„Jestliže z jedné strany se útočí kamenem, prezident neuměl zaútočit chlebem,“ uvedl předseda KSČM.

(jaz)