Jeden z nejbohatších Čechů Daniel Křetínský se v Londýně sešel s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Tématem byl brexit, tedy vystoupení Británie z Evropské unie. Vyplývá to z informací na webu britské vlády.

Křetínského Energetický a průmyslový holding (EPH) v Británii působí, aktuálně tam mimo jiné spouští jednu z největších elektráren na biomasu na světě.

Kromě Křetínského se jednání s Mayovou zúčastnil například i generální ředitel společnosti Telefónica José María Álvarez-Pallete López či ředitel aerolinek Wizz Air József Varadi.

EPH na začátku února potvrdil, že v září ukončí výrobu v britské uhelné elektrárně Eggborough. Server BBC tehdy připomněl, že elektrárna měla být uzavřena už před několika lety, zůstala ale otevřená, protože firma získala vládní kontrakt na poskytnutí záložní energie. Pro příští rok už zdroj kontrakt na poskytování záložní kapacity pro přenosovou síť nezískal.

Hospodářské noviny (HN) tehdy uvedly, že EPH plánuje v Eggborough nahradit část uhlí velkou plynovou elektrárnou o výkonu 2500 megawattů (MW). Instalovaný výkon největší české jaderné elektrárny v Temelíně je asi 2000 MW.

(jaz)