Městská část Praha 1 chce kvůli větší bezpečnosti chodců uzavřít historické centrum pro cyklisty. Zákaz jízdních kol bude ve vybraných ulicích platit od začátku dubna a to od 10:00 do 17:00. Cyklisté s návrhem nesouhlasí, navržená objízdná trasa je podle nich nebezpečná a příliš dlouhá.

Sesednout z kola by měli cyklisté v daném časovém rozhraní například v ulici 28. října, Na Příkopě nebo na Staroměstském náměstí.

„Na Staroměstském náměstí a okolí to půjde objet dost obtížně, hlavně ve směru od Rudolfina směrem na Václavák, tam jako objízdná trasa připadá v úvahu jen Křížovnické náměstí a Smetanovo nábřeží, což jsou velmi nebezpečné ulice pro jízdu na kole,“ řekl pro Novinky.cz Vratislav Filler z iniciativy AutoMat.

Druhou zónou je dolní Václavské náměstí a část ulice 28. října, kde existuje částečně objízdná trasa Rytířskou ulicí. Třetí zónou je severní polovina náměstí Republiky.

Proti zákazu ale cyklisté protestují, nyní půjdou k zastupitelstvu již s druhou peticí.

„Myslím, že jsme obdrželi obrovskou podporu veřejnosti, protože lidé vědí, že bez kola to tady nejde. Měli jsme pozitivní odezvu na magistrátě na interpelaci u pana (Petra) Dolínka (ČSSD, náměstek primátorky pro dopravu – pozn. red.), zastala se nás větší část koalice, takže myslím, že podporu v tom máme,“ hodnotí situaci Filler.

Naopak místostarosta Prahy 1 Bureš poukazuje na negativní zkušenosti chodců především s messengery.

„Co se týče těch protestů, nikdo nemluví o tom, že třeba v Německu je to naprosto normální. Tam od devíti do devíti nikdo na pěší zónu nesmí, protože to je pěší zóna a ta přes den patří chodcům. Uvidíme, až ta situace bude v platnosti, jsou navrženy objízdné trasy,“ řekl Bureš.

(jaz)