Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un se do konce letošního května setkají. Nabídka přišla ze strany Kim Čong-una. Trump se tak stane prvním prezidentem, který se s vůdcem KLDR setká. Americké sankce vůči Severní Koreji budou do té doby trvat.

Přání Kim Čong-una „setkat se co nejdříve se šéfem Bílého domu“ tlumočil ve Washingtonu bezpečnostní poradce jihokorejského prezidenta Čchong Ui-jong.

„Řekl jsem Trumpovi, že při našem setkání severokorejský vůdce Kim Čong-un prohlásil, že je oddán denuklearizaci. Zavázal se, že Severní Korea se zdrží jakýchkoli dalších jaderných nebo raketových testů. Vyjádřil zájem setkat se co nejdřív s prezidentem Trumpem. Ten naše informace ocenil a řekl, že se s Kim Čong-unem setká do května, aby dosáhl denuklearizace,“ uvedl Čchong.

„Prezident Trump si velmi cení hezkých slov jihokorejské delegace a prezidenta Mun Če-ina. Přijme pozvání ke schůzce s Kim Čong-unem na místě a v čase, které budou dohodnuty. Těšíme se na denuklearizaci Severní Koreje. Mezitím veškeré sankce a maximální nátlak musejí zůstat v platnosti,“ uvedla Sarah Sandersová, mluvčí prezidenta Trumpa.

Pokračovat musejí podle jihokorejského poradce i americko-jihokorejské vojenské manévry, což prý Kim bere na vědomí. Washington a Soul jsou podle Čchonga optimisty v tom, že diplomatický proces může prověřit možnost mírového řešení korejského problému.

Severní Korea už v minulých dnech oznámila, že je připravena jednat se Spojenými státy o denuklearizaci a normalizaci vztahů. Oba korejské státy se rovněž podle Pchjongjangu dohodly, že koncem dubna po více než deseti letech uspořádají ve vesnici Pchanmundžom v hraničním demilitarizovaném pásmu vrcholnou mezikorejskou schůzku.

Asie se bojí, kam Trump Kimovi ustoupí

Jihokorejci zprávy o plánovaném setkání vítají a jihokorejský prezident Mun Če-in ho slaví jako své velké diplomatické vítězství. Další asijské země se však bojí, že šéf Bílého domu udělá pro ně nepřijatelné ústupky. Ozývají se hlasy, že Trump si měl nejdřív počkat na věrohodný projev Kimovy dobré vůle.

„Kim Čong-un to sehrál dobře. Udělal si z Jižní Koreje svého emisara a teď má bezprecedentní summit s americkým prezidentem. A to vše na základě vágních a neprověřených prohlášení o ochotě k denuklearizaci,“ myslí si bezpečnostní expert Euan Graham.

(jaz)