Na řeckém ostrově Lesbos zničila v pátek skupina mladých migrantů několik kanceláří přijímacího centra. Běženci protestovali proti zamítnutí žádostí o azyl a hrozící deportaci do Turecka. Policie 15 migrantů zadržela. Většina z nich pochází z Pákistánu a ze států severní Afriky.

V táboře Moria a na dalších místech ostrova je v současné době asi 5 tisíc migrantů. Za uplynulé tři dny dorazil z Turecka na ostrov Lesbos pouze jeden běženec.

Řecko se potýkalo s masovým přílivem migrantů z Blízkého východu, Asie a Afriky zejména v roce 2015, kdy tam přes Turecko dorazily statisíce běženců. Většina z nich pokračovala do dalších zemí EU, zejména do Německa.

Když státy EU tuto takzvanou balkánskou trasu začátkem roku 2016 uzavřely, migranti se v Řecku začali hromadit. Teď jich tam je registrováno asi 60 tisíc.

Problémy s migranty má aktuálně také Česko, policie na Pražském okruhu zadržela tři turecké převaděče běženců. V dodávce vezli do Německa 22 lidí z Iráku, Sýrie a Turecka. Detektivové mají informace, že organizovaná skupina přes Česko v minulosti nelegálně převezla zhruba 100 dalších migrantů. Muži jsou ve vazbě. Hrozí jim až osm let vězení.

(jaz)