Iniciativa Milion chvilek chce získat 1 milion podpisů za odstoupení premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). Petici podepsalo už přes 160 tisíc lidí. (Foto: Facebook Písecký svět, snímek z antibabišovského protestu v březnu 2018)

Iniciativa Milion chvilek se chce zbavit premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). Aktivisté zorganizovali petici za jeho odstoupení z funkce, kterou od konce února podepsalo už přes 162 tisíc lidí. Organizátoři upozorňují na Babišovu minulost spojovanou s komunistickou StB a jeho trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo.

„Pokládáme za nepřijatelné, aby 70 let po komunistickém puči a 29 let po sametové revoluci byl premiérem naší země trestně stíhaný člověk, vedený jako agent StB. Nebudeme dělat, že je to normální. Chceme, aby se Andrej Babiš vzdal funkce,“ je uvedeno v prohlášení.

Důvodem pro odstoupení je podle autorů petice Babišovo trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo a rozhodnutí bratislavského krajského soudu, který v obnoveném líčení zamítl žalobu Babiše, že je neoprávněně veden v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB jako agent.

Signatáři iniciativy Milion chvilek nezpochybňují výsledek voleb, podle kterého by měl premiér vzejít z hnutí ANO.

„To respektujeme. Není však žádný důvod pro to, aby to musel být právě trestně stíhaný člověk s minulostí agenta StB. To považujeme za nepřijatelné a za výsměch všem obětem komunistického režimu,“ řekli.

Mezi podepsanými je i režisér Jan Svěrák, který před udílením filmových cen Český lev vyzval politiky, aby se postavili proti snahám likvidovat nezávislost České televize. Veřejnoprávní televize podle něj v těchto dnech čelí největšímu útoku na svoji nezávislost od dob televizní krize v roce 2000.

Sběr podpisů začal 25. února 2018, celá akce bude trvat 100 dní. Organizátoři chtějí získat celkem 1 milion podpisů.

Chvilka pro rezignaci

JE TO VENKU! SHÁNÍME MILION PODPISŮ! Přidáte se? www.milionchvilek.czMy, níže podepsaní,pokládáme za nepřijatelné, aby 70 let po komunistickém puči a 29 let po sametové revoluci byl premiérem naší země trestně stíhaný člověk, vedený jako agent StB. Nebudeme dělat, že je to normální. Chceme, aby se Andrej Babiš vzdal funkce!

Posted by Milion chvilek pro demokracii on Saturday, 24 February 2018

(pel)