Muslimské dívky v Rakousku budou muset nejspíš chodit do základních škol a školek bez šátků. Rakouská vláda chce ústavním zákonem nošení šátků zakázat. Norma má být vypracována do začátku letních školních prázdnin.

Zákaz šátků má být obsažen v „zákonu na ochranu dětí“, který mají společně vypracovat ministr školství Heinz Fassmann, ministryně pro záležitosti žen Juliane Bognerová-Straussová (oba ÖVP) a ministryně zahraničí a integrace Karin Kneisslová (FPÖ).

Vláda chce dát normou najevo, že Rakousko je sekulární stát, zdůvodnil iniciativu Fassmann. Z náboženských důvodů je podle něj šátek na hlavu nutný až od puberty.

„Naším cílem je čelit jakémukoli vytváření paralelních společností v Rakousku,“ řekl kancléř Sebastian Kurz veřejnoprávní televizi ORF.

„K tomu samozřejmě patří i dívky nosící šátek ve školkách nebo základních školách,“ dodal kancléř, podle něhož jde zejména v islámských školkách o stále častější jev.

Vicekancléř a šéf FPÖ Heinz-Christian Strache za návrhem nevidí náboženskou debatu. Spíš jde podle něj o zrovnoprávnění a „integrační opatření“. Malé dívky podle něj musí mít ve svém vývoji svobodu a kromě toho je třeba něco podniknout proti politickému islámu.

Rakouská muslimská obec se jednání svého předsednictva „ve vší rozhodnosti“ vyslovila proti plánovanému opatření.

Rakouský parlament už loni schválil zákaz zahalování celé tváře na veřejnosti. Opatření směřuje především proti nošení burek a nikábů.

(jaz)