Novičok mají podle Ruska na svědomí západní rozvědky

Otravu bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala v Británii mají na svědomí americké a britské služby, prohlásil šéf ruské zahraniční rozvědky Sergej Naryškin. Podle Naryškina je možné začít hovořit o návratu období studené války.

„Dokonce i v kauze Skripala, což je bizarní provokace neuměle vymyšlená americkými a britskými bezpečnostními službami, některé evropské vlády nenásledují slepě Londýn a Washington, ale místo toho chtějí důkladné objasnění toho, co se stalo,“ prohlásil ředitel Služby vnější rozvědky (SVR).

Naryškin v souvislosti s kauzou rovněž hovořil o možném návratu dob studené války.

„Washington se upnul na boj proti neexistující takzvané ruské hrozbě. To dosáhlo takových rozměrů a nabylo takových absurdních rysů, že je možné hovořit o návratu temných dob studené války,“ řekl podle agentury Reuters Naryškin na bezpečnostní konferenci v Moskvě.

Rusko chce navrhnout „civilizované řešení“ incidentu s otravou Skripalových na mimořádném jednání výkonné rady Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) v Haagu. Britové označili ruský návrh za zvrhlý.

„Jde o taktiku odvádění pozornosti a jenom další dezinformaci určenou k vyhýbání se otázkám, na které ruské úřady musí odpovědět,“ uvedla britská delegace.

Skripal byl se svou dcerou napaden 4. března v jihoanglickém městě Salisbury. Britští experti tvrdí, že útok byl spáchán nervově paralytickou látkou novičok vyvinutou Ruskem, respektive Sovětským svazem. Britská vláda je přesvědčená, že za akci je s největší pravděpodobností zodpovědné Rusko, což ale Kreml důrazně odmítá.

Britští vědci z laboratoře Porton Down však stále nebyli schopni zjistit, kde byl novičok vyroben.

K látce použité při otravě Aitkenhead řekl: „Byli jsme schopni ji identifikovat jako novičok, identifikovat, že jde o armádní nervový jed.“

„Nezjistili jsme přesný zdroj, ale poskytli jsme vládě vědecké informace,” řekl Aitkenhead k otázce původu látky. Vláda pak podle něj použila řadu dalších zdrojů.

(jaz)