USA zveřejnily seznam 1 300 čínských exportních produktů, na které chce uvalit 25procentní clo. Jedná se o televize, motocykly či polovodiče. Opatření má za cíl potrestat Čínu za její neférové obchodní praktiky.

Seznam čínských výrobků je podle agentury Bloomberg zaměřený na technologicky špičkové výrobky. Figurují v něm například motocykly, televize, polovodiče, lithiové baterie, informační technologie, nebo výrobky leteckého a zdravotnického průmyslu. Cla se týkají čínského zboží v hodnotě téměř padesát miliard dolarů, v přepočtu tedy kolem jednoho bilionu Kč.

Cílem opatření je podle americké administrativy snaha potrestat Čínu za neférové obchodní praktiky a údajné krádeže amerického duševního vlastnictví. Krok prezidenta Donalda Trumpa zatím není definitivní, v současnosti běží třicetidenní období, během kterého se k němu mohou vyjádřit zasažené podniky.

Spojené státy seznam zveřejnily poté, co Čína v úterý zavedla cla ve výši až 25 procent na 128 amerických výrobků v ceně tři miliardy dolarů (zhruba 62 miliard korun). Peking jimi reagoval na uvalení cel na dovoz oceli a hliníku do USA, které v březnu nařídil Trump. Peking americká cla „důrazně odsuzuje a neústupně odmítá“ a plánuje využít mechanismu pro urovnávání sporů Světové obchodní organizace (WTO).

Čínské ministerstvo obchodu dnes v reakci na opatření ze strany Spojených států uvedlo, že plánuje zavést 25procentní clo na 106 amerických výrobků, mimo jiné na auta, letadla či sojové boby. Čínský seznam odpovídá celkovou cenou zboží, 50 miliard dolarů, tomu americkému.

(jaz)