České televizi věří nejméně lidí v historii. Index důvěryhodnosti u ČT loni klesl na 63 procent. V roce 2013 byl přitom celých 75 procent, tehdy se ale také začal propadat. Vyplývá to z Výroční zprávy o činnosti České televize v roce 2017.

V minulosti sama instituce přičítala ztrátu důvěryhodnosti především vnějším okolnostem. Příčiny spatřovala ve zpochybňování své nezávislosti ze strany takzvaných alternativních médií, dále ve falešných internetových zprávách nebo aktivitě trollů na sociálních sítích. Za uplynulý rok navíc patrně jako nikdy za dlouhá léta čelila verbálním atakům v podání vysokých představitelů politické reprezentace.
Soukup ve svém pořadu útočil na ČT, ta se bránila na Twitteru.

Tahouny kritiky největšího média veřejné služby v Česku jsou prezident Miloš Zeman a šéf SPD Tomio Okamura. Byl to právě Okamura, který po loňských sněmovních volbách vybídl ke zrušení koncesionářských poplatků. Výrazných útoků se loni dopustil také nynější premiér v demisi Andrej Babiš, novináře z pořadu Reportéři ČT dokonce označil za zkorumpovanou pakáž. V poslední době se ale drží zpátky, v březnu po dlouhé době prolomil bojkot a zavítal do diskusního pořadu Václava Moravce.

Letos pro Českou televizi vyvstal nový subjekt, jenž podrývá její autoritu. Pražskému hradu blízká TV Barrandov se začala v pořadech majitele kanálu Jaromíra Soukupa systematicky věnovat referování o hospodaření stanice. Soukup se při tom nedrží standardů novinářské práce, například nedal prostor zástupcům veřejnoprávního média k reakci. Opakovaně také pracuje se zavádějícími či přímo nepravdivými údaji (více v boxu).

(jaz)