Škoda Auto přesune část výroby do německého Osnabrücku. Důvodem je vytíženost továren, která českou značku patřící do koncernu Volkswagen dlouhodobě trápí. Šéf Škody Bernhard Maier přiznal, že firma zvažuje investici do nového závodu mimo Česko.

„Kapacita našich závodů je zcela využitá. Nyní diskutujeme o formě, zvažujeme například i restrukturalizaci některých procesů v rámci továren, část produkce navíc nyní budeme vyrábět v německém Osnabrücku, kde již dnes lakujeme naše Fabie,“ řekl šéf Škody Bernhard Maier pro automobilový magazín Auto.cz.

Podle Maiera potřebuje Škoda v Evropě investovat do navýšení kapacit výroby. Vedení automobilky nyní zvažuje různé alternativy. Jasno má být během tří až čtyř měsíců.

„Nelze vyloučit ani investici do zcela nového závodu mimo Českou republiku,“ řekl Maier pro německý ekonomický deník Handelsblatt.

„Pokud budeme chtít i v budoucnu v Česku růst, potřebujeme v našich závodech maximální flexibilitu. Aktuálně pracujeme na hranici kapacity,“ prohlásil šéf značky v rozhovoru pro iDNES.cz koncem loňského roku.

Vozy Škoda se v současnosti vyrábějí v 15 výrobních závodech, z toho tři jsou v České republice (Mladá Boleslav, Kvasiny, Vrchlabí). Automobilka vyrábí také v Číně, Rusku, na Slovensku, Alžírsku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství a na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery.

Škoda Auto v letošním prvním čtvrtletí zvýšila provozní zisk meziročně o 5,3 procenta na 437 milionů eur (11,1 miliardy Kč). Čtvrtletní tržby Škody vzrostly o 4,9 procenta na 4,5 miliardy eur (114,5 miliardy Kč). Za první tři měsíce letoška Škoda zvýšila odbyt o 11,7 procenta na rekordních 316 700 vozů. Automobilka loni dodala rekordních 1 200 500 aut. Do poloviny příštího desetiletí chce Škoda podle Maiera ročně vyrábět až dva miliony vozů.

(jaz)