Schůzka mezi Donaldem Trumpem a Kim Čong-unem by měla proběhnout v následujících týdnech. Zatím ale stále není jisté, kde se historické setkání amerického prezidenta s vůdcem KLDR uskuteční. Spekuluje se i o Praze.

V minulosti se objevovaly tipy v tom smyslu, že se oba státníci sejdou přímo na Korejském poloostrově, v Číně nebo na některém z pacifických ostrůvků, jež patří USA. Zdroje amerického webu National Interest ale tvrdí, že ani jedno z uvedených míst nakonec není na finálním seznamu.

Dále se spekuluje o Evropě. Ve hře je údajně asi šest míst, nejžhavějším kandidátem je švýcarská Ženeva, mluví se i o Praze. Problémem ale je, že Kim Čong-un nemá k dispozici letadlo, jež by do Evropy dolétlo bez mezipřistání. To může nakonec celý evropský scénář zhatit.

Ve hře je prý také Mongolsko a Thajsko. Zdá se ale, že každá ze zmíněných možností má několik zásadních nedostatků. S Pekingem mají problém Američané, protože se obávají, že by Čína měla na průběh jednání nepatřičně velký vliv.

Do Tokia zase nechtějí Korejci (jak ti z jihu tak ze severu) a to díky historické nedůvěře k Japoncům, způsobené zejména výbojnou japonskou politikou z doby druhé světové války.

(jaz)