Odpůrce Babišovy vlády v sociální demokracii se zatím přesvědčit nepodařilo. Stále odmítají jakoukoli spolupráci s hnutím ANO. (Ilustrační foto)

U sociálních demokratů to stále vře. Odpůrce Babišovy vlády v ČSSD nepřesvědčilo programové prohlášení ani koaliční smlouva a jakoukoli spolupráci s hnutím ANO premiéra v demisi Andreje Babiše odmítají. Předseda ČSSD Jan Hamáček tak nemá podporu pro vládu vůbec jistou.

Zprávu uveřejnily Novinky.cz.

„Problém je v tom, že nedůvěryhodný je ten, s kým se domlouváme,“ uvedl své výhrady pro Právo poslanec za Moravskoslezský kraj Lubomír Zaorálek.

Společnou vládu s Babišovým ANO odmítá i jihočeský poslanec Ondřej Veselý, který zdůraznil, že trestně stíhaný člověk nemá být členem vlády.

„Věci, co jsem si představoval, tam nejsou. Stíhaný premiér zůstává a SPD ve funkcích ve Sněmovně také,“ řekl.

Vstup sociálních demokratů do vlády si nepřeje také plzeňský poslanec Milan Chovanec.

„Na tom se nic nezměnilo. Ta smlouva, tak jak se jeví, tak výhodná není. Uvidíme, jak nám to kolegové vysvětlí a co je vedlo k tomu, aby takovou smlouvu přijali,“ poznamenal.

Váhá rovněž šéf poslanců Jan Chvojka. Podle něj mají vláda i opozice svá pro i proti. Pochvaluje si ale například to, že dotlačili Andreje Babiše k obnovení proplácení prvních tří dnů nemocenské.

„Otázku trestně stíhaného nebo odsouzeného premiéra Babiše pojistky v koaliční smlouvě nevyřeší, nejsou právně vymahatelné. Záleží, jestli by se pan Babiš rozhodl smlouvu dodržet,“ doplnil.

Předseda Senátu Milan Štěch vyjádřil podezření, že někteří kolegové z předsednictva mění svůj odmítavý postoj k vládě.

„Byli proti vstupu a najednou jsou pro vstup. My se domníváme, že to může být ovlivněno osobní motivací být v pozici vysokého státního úředníka nebo člena vlády,“ řekl Štěch.

ČSSD v jednání Babišovi ustoupila

V koaliční smlouvě ČSSD a hnutí ANO není hned několik podmínek, o kterých sociální demokracie hovořila s tím, že bez nich do vlády se stranou Andreje Babiše nepůjde. Ve smlouvě má chybět například slib rezignace člena vlády, který by byl prvoinstančně odsouzen.

Rozbít spolupráci mezi ANO a SPD, které spolu s KSČM v uplynulém půlroce hlasovaly ve Sněmovně, se ČSSD také úplně nepodařilo. Původně chtěla odvolat předsedu SPD Tomia Okamuru z pozice místopředsedy Sněmovny, další poslance pak z funkcí ve výborech a komisích.

Na toto téma však koaliční smlouva hovoří pouze o tom, že ve Sněmovně budou smluvní strany podporovat takové personální a početní složení orgánů, které bude vyplývat z dohody předsedů stran a předsedů jejich poslaneckých klubů.

Koaliční poslanci by podle dohody měli ve Sněmovně hlasovat jen pro ty zákony a pozměňující návrhy, na kterých se dohodnou obě strany. Nerespektování takového postupu by mohlo vyvolat dohadovací řízení, případně demisi všech ministrů soc. dem.

ČSSD nechá o svém vstupu do koalice s ANO rozhodnout celou členskou základnu. Ta by měla na přelomu května a června hlasovat tajně na jednání místních organizací. Do regionů se ještě předtím chystá předseda ČSSD Jan Hamáček s Jiřím Zimolou, kteří chtějí vysvětlit, proč je dobré se vlády účastnit.

Po vládnutí toužící ČSSD ustoupila Babišovi: Odsouzený člen vlády nemusí rezignovat

Babiš vydírá slábnoucí ČSSD: Pokud v referendu odmítne vládu s ANO, chce předčasné volby

(pel)