Úvěrová společnost Home Credit se kvůli vývoji v Číně dostala do ztráty 800 miliónů korun. V prvním čtvrtletí roku 2018 vykázala ztrátu 31 miliónů eur (zhruba 800 miliónů korun). Ve stejném období roku loňského dosáhla zisku 80 miliónů eur (asi 2,1 miliardy korun). Důvodem ztráty byl zejména turbulentní vývoj na trhu spotřebitelských úvěrů v Číně a změna tamního regulatorního prostředí.

„S ohledem na přehřívající se úvěrový trh v Číně, kde regulátor zasáhl proti vznikající kreditní bublině, zaujal Home Credit obezřetnou pozici a cíleně snižoval objemy nových úvěrových obchodů v této zemi o 11,6 procenta v meziročním srovnání,” informovala firma Home Credit.

Home Credit věří, že v nadcházejících čtvrtletích dosáhne rychlého oživení finančního výkonu na čínském trhu. Důvěru v základy byznysu Home Creditu v Číně potvrdily mimo jiné dvě úspěšné emise dluhopisů, uvedla firma.

Celkový objem nově poskytnutých úvěrů firmě letos vzrostl o 2,6 procenta na 4,4 miliardy eur (114 miliard korun).

Bez započtení Číny dosáhl růst 28,4 procenta.

Počet aktivních klientů, tedy těch, kteří splácejí úvěr, vzrostl meziročně o 23,4 procenta na 29 miliónů, uvedla dále firma.

Na posilování tržních pozic skupiny se podílely Filipíny s meziročním nárůstem nových úvěrů o 150 procent. Indonésie rostla o 130 procent a Indie zvýšila objemy o 110 procent. Nové úvěry v Rusku rostly meziročně o 13 procent.

Většinovým akcionářem Home Credit je finanční skupina PPF Petra Kellnera, který vlastní téměř 89 procent. Menšinovým akcionářem je s podílem téměř 11,4 procenta firma Emma Omega Jiřího Šmejce. (sfr)