Protivládní pochod v Nikaragui skončil masakrem matek, jejichž děti se staly obětí protestů trvající v zemi od poloviny dubna.

Demokratická Nikaragua stojí na prahu občanské války. Tamní vláda zmasakrovala v centru Managui matky, které uspořádaly protivládní pochod proti zabíjení. Chtěly upozornit na to, že jejich děti se staly obětmi protestů trvajících v zemi od letošního dubna. Zásah policistů a ozbrojenců si vyžádal desítky zraněných a údajně i dva mrtvé.

Informaci uveřejnily Eurozprávy.cz.

V čele průvodu šly matky s fotografiemi svých dětí, které zemřely na začátku protestů. Pochod směřoval ke Středoamerické univerzitě, kde měl skončit kulturním vystoupením.

Před cílem však na průvod začali střílet ozbrojenci, policisté a polovojenské skupiny příznivců prezidenta Daniela Ortegy.

Podle Ambesty Interntional (AI) vláda využívá k potlačování opozičních protestů polovojenské skupiny svých stoupenců.Ozbrojenci vybavení i poloautomatickými zbraněmi své akce mnohdy koordinují s bezpečnostními složkami.

V Managui se konala také demonstrace příznivců prezidenta, kde vystoupil i Ortega. Prezident zkritizoval své odpůrce a odmítl výzvy k odstoupení, které mu krátce předtím adresoval jeden z nejbohatších podnikatelů v zemi Carlos Pellas.

Dvaasedmdesátiletý Ortega stojí v čele Nikaraguy od roku 2007. Naposledy byl znovuzvolen v listopadu 2016, kdy získal 72 procent hlasů. Tento bývalý revolucionář vedl zemi už v 80. letech, poté co jeho partyzánské oddíly Sandinovské fronty národního osvobození (FSLN) svrhly diktaturu Anastasia Somozy.

Protesty, v jejichž čele stojí univerzitní studenti a zaměstnanecké organizace, propukly v polovině dubna kvůli vládní penzijní reformě. Ta předpokládala snížení důchodů a zvýšení příspěvků zaměstnanců i zaměstnavatelů na sociální pojištění.

Po masových demonstracích, které se z hlavního města rozšířily do dalších měst, vláda od reformy ustoupila. Protestní akce ale pokračují.

Nikaragujci požadují odstoupení vlády, kterou viní z porušování lidských práv a brutálního potlačování demonstrací. Před týdnem začaly za zprostředkování katolické církve rozhovory mezi vládou a opozicí, které ale po pár dnech ztroskotaly.

(pel)