EU v obchodní válce s Donaldem Trumpem: V USA začala platit vysoká cla na dovoz hliníku a ocele.

Obchodní válka Evropské unie (EU) s americkým prezidentem Donaldem Trumpem se naplno rozjela. Spojené státy začaly od 1. června uplatňovat vysoká cla ve výši 25 procent na ocel a 10 procent na hliník na dovoz z EU, Kanady a Mexika. Brusel opět pohrozil odvetnými kroky. Americká cla na dovoz oceli pocítí i čeští výrobci.

Spojené státy v březnu uvalily clo 25 procent na dovoz ocele a 10 procent na dovoz hliníku. EU a některým dalším zemím však poskytly do 1. května dočasnou výjimku s tím, že země mají možnost si do té doby vyjednat trvalou výjimku. To se však EU doposud nepodařilo.

Americký ministr obchodu Wilbur Ross uvedl, že jednání s EU sice přineslo pokroky, ty však nebyly dostatečné k prodloužení výjimky. Spojené státy podle jeho slov chtějí v rozhovorech pokračovat.

Brusel už dříve varoval, že v případě uvalení cel přikročí k odvetným opatřením. USA nedává podle šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera unii jinou možnost než řešit věc sporem u Světové obchodní organizace (WTO).

„Budeme bránit zájmy unie plně v souladu s mezinárodním obchodním právem,“ uvedl Juncker.

Právní postup u WTO spustí komise už v pátek, komise o tom pro případ potřeby rozhodla na svém jednání v úterý ve Štrasburku a věc byla konzultována s členskými zeměmi.

Podle agentury Reuters členské země EU podporují plán Evropské komise zavést cla na americké zboží, jehož roční dovoz do EU dosahuje hodnoty 2,8 miliardy eur (72 miliard Kč).

Juncker dříve uvedl, že cla by se dotkla například špičkových motocyklů Harley-Davidson nebo džínsů Levi’s.

Odvetu chystají kromě EU také Mexiko s Kanadou. Mexiko zavede vlastní cla na dovoz různého zboží z USA, reagovat hodlá také Kanada.

Obchodní válka ohrožuje také Česko

Americká cla na dovoz oceli pocítí i čeští výrobci. USA pro ně představují největší odbytiště hned po Evropské unii.

„Tak tohle není vůbec dobrá zpráva. Spojené státy začnou od pátku uplatňovat cla na ocel a hliník z Evropské unie. Tahle obchodní válka mezi USA a Evropou poškodí všechny. Evropa musí bránit svoje zájmy na půdě WTO,“ uvedl premiér v demisis Andrej Babiš (ANO).

V Česku podle Svazu průmyslu a dopravy ohrožují americká cla hlavně tuzemské oceláře. Ti se obávají omezení svého vývozu a přesměrování levné oceli ze třetích zemí z amerického na evropský trh, který je pro ně nejvýznamnější.

Například největší české hutní podniky, Třinecké železárny a ArcelorMittal Ostrava, čekají, že jim kvůli zavedení dovozních cel na hliník a ocel klesne prodej některých výrobků do USA. Vzhledem k objemu výroby ale toto množství nebude příliš významné a dosáhne jen jednotek procent.

V případě, že by se cla do USA týkala i dalších komodit, například aut, pocítili by je i čeští výrobci autodílů. Největším obchodním partnerem ČR je totiž Německo, které výrobky finalizuje i z českých subdodávek. A čtvrtina exportu automobilů z celé EU míří právě do USA.

(pel)