Ugandský parlament schválil zákon, který uvalí daň na uživatele sociálních sítí. Zákon prosadil prezident Yoweri Museveni, podle kterého sociální sítě přispívají k šíření pomluv a klepů. Zatímco ministerstvo financí zavedení daně zdůvodňuje snahou zvýšit příjmy státu, aktivisté hájící lidská práva tvrdí, že je to další pokus prezidenta omezit svobodu projevu.

Informoval o tom zpravodajský server BBC.

Sociální média se stala důležitým politickým nástrojem jak ugandské vládní strany, tak opozice, tvrdí BBC.

Veškeré sociální sítě byly během prezidentské kampaně v roce 2016 zablokovány. Prezident Museveni to zdůvodnil tím, že bylo nutné „zabránit šíření lží“.

Uganďané, kteří používají Facebook, Twitter, Viber nebo WhatsApp, za to zaplatí 200 ugandských šilinků denně (zhruba 1 koruna).

Půlkilový bochník bílého chleba přitom v Ugandě podle webu Numbeo.com stojí zhruba 3 260 ugandských šilinků (přes 18 korun).

Zákon vejde v platnost 1. července. Zatím však není jasné, jak bude vymáhán. Vláda se snaží zajistit, aby všechny SIM karty byly řádně registrovány.

Z jednačtyřiceti milionů obyvatel této africké země vlastní mobilní telefon 23,6 milionu lidí. Internet užívá 17 milionů Uganďanů.

(pel)