Babišova loterie Účtenkovka, která má sloužit jako propagandistický nástroj na podporu EET, vyvolává bouřlivé emoce mezi občany ČR. Zatímco někteří horlivě nakupují a registrují každý paragon, podle mnohých jde o udavačství a nikdy by se do soutěže nezapojili. Naposledy Čechy rozzlobily fotky výherců, kteří za účtenku v hodnotě 50 korun dostali auto.

Fotografii zveřejnilo ministerstvo financí na facebookovém profilu Účtenkovky. Mionistryně financí alena Schillerová (ANO) na snímku předává 2 automobily výhercům této státní manipulativní loterie.

Jeden z výherců získal automobil za účtenku v hodnotě 123 korun, druhý za účtenku v hodnotě 50 korun.

„Za nákup potravin v supermarketu v hodnotě 123 Kč si pan Martin dnes odvezl zbrusu nový Ford EcoSport. O své výhře se dozvěděl esemeskou přímo uprostřed letního cyklovýletu. Paní Věra s manželem zase nakoupila ve večerce za 50 Kč a také jim jen pár dnů po té hráčský účet hlásil, že automobil z osmého slosování,“ je uvedeno u fotek, na kterých ministryně financí Alena Schillerová předává dva automobily výhercům.

Fotky však vyvolaly bouřlivou diskuzi mezi lidmi na sociální síti. Mezi gratulacemi se totiž objevila i řada velmi kritických příspěvků. Češi poukazují hlavně na to, že výhry jsou placeny z daní, které musí všichni platit. Další dali jasně najevo, že by se takto nenechali „zaprodat“.

Ministerstvo financí loterii zavedlo za účelem vytvoření většího tlaku na podnikatele k tomu, aby zákazníkům vydávali účtenky v rámci kontrolního on-line systému elektronické evidence tržeb.

Účtenky z pokladen přitom obsahují toxickou látku Bisfenol A, která má negativní dopady na lidské zdraví. Jak systém EET, tak účtenková loterie však motivují obyvatele k co největšímu odběru účtenek a k jejich uchovávání.

Zájem o Babišovu Účtenkovku klesl na minimum, zůstávají jen gambleři

Vláda přiznala nebezpečnost bisfenolu. Ten je obsažen v účtenkách, jež vláda podporuje

Účtenkovka není loterie. „Hráči“ nenesou riziko a prohrávají v ní jen daňoví poplatníci

(pel)