Obyvatelé Horoměřic se začali bránit. Jedinou příjezdovou cestu zahradili závorou...

Lidé z bytového družstva Svatopluk by se měli už za necelý měsíc vystěhovat ze svých domů v Horoměřicích u Prahy. Horoměřičtí klienti H-Systemu to ale odmítají a postavili závoru na slepé silnici vedoucí k jejich domům. Zahradili tak jedinou příjezdovou cestu.

Upozornila na to televize Prima.

„Tato komunikace byla vybudovaná družstvem Svatopluk z našich peněz, i když se o tom moc nemluví. My jsme zaplatili chodníky, asfalt, osvětlení a vše další potřebné,“ uvedl Miroslav Pidrman, člen družstva Svatopluk.

Zároveň zdůraznil, že lidé se nebudou zdráhat ji použít.

„Pokud by to dopadlo špatně, můžeme panu správci konkurzní podstaty pronajímat, nebo můžeme vybírat peníze za vjezd,“ podotkl 65letý muž.

Podle něj jde jednoznačně o demonstrativní krok. Obyvatelé tak chtějí ukázat, že bydlí ve svém.

„Nic jsme neobsadili, vše jsme H-Sytemu zaplatili. A navíc vše dostavili za vlastní peníze,“ doplnil.

Fakt, že je silnice majetkem stavebního družstva, by mohl činit problémy i konkurznímu správci společnosti H-System Josefu Monsportovi, pokud by chtěl okolní domy prodat.

Horoměřičtí totiž na místě mluví o tom, že by ji případným novým majitelům pouze pronajímali, případně by i rozhodovali o tom, kdo za závoru pojede.

Smlouvy jsou podle soudu neplatné

Nejvyšší soud (NS) rozhodl o vystěhování bývalých klientů zkrachovalé společnosti H-System tento týden. Lidé však takový verdikt odmítají. Namítají, že do domů vložili své vlastní peníze a na nové bydlení nemají peníze.

Soud rozhodl, že družstvo Svatopluk musí do měsíce od právní moci vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích u Prahy. Vyhověl tak dovolání správce konkurzní podstaty společnosti H-System Josefa Monsporta. V minulosti pražské soudy žalobu správce zamítly, mimo jiné pro rozpor s dobrými mravy. Nejvyšší soud dospěl k opačnému závěru.

Družstvo Svatopluk tvoří někteří bývalí klienti H-Systemu, kteří si po pádu firmy svépomocí byty dostavěli. Nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů jsou ale podle Nejvyššího soudu absolutně neplatné. Družstvo pokračovalo v započaté stavbě na pozemcích H-Systemu. V podstatě tak investovalo do cizího majetku.

Správce chce nemovitosti zpeněžit ve prospěch všech někdejších klientů vytunelované firmy H-System. Rozhodnutí o vyklizení se týká 60 rodin. Obyvatelé na rozsudek reagovali prohlášením, že se nevystěhují.

Konkurzní správce H-Systemu Jozef Monsport nabízí v rámci vyrovnání v konkurzu odkoupení domů, které si lidé sdružení v družstvu Svatopluk za vlastní peníze sami dostavěli, za 140 miliónů. Jejich obyvatelé by tak museli doplatit ještě 2,5 miliónu korun, s tím ale nesouhlasí.

Lokalita s osmi sdílenými domy prý byla původně ohodnocená na 10,5 miliónu korun, cena ale během soudního řízení táhnoucího se leta, vystoupala.

Zeman pozval kvůli H-System na kobereček šéfy nejvyšších soudů. Ti se s ním nechtějí bavit

(pel)