Nejlepší zemí pro migranty je podle Eurostatu Česko...

Česká republika je nejlepší zemí pro migranty, kteří pocházejí ze zemí mimo Evropskou unii (EU). Zveřejnil to statistický úřad EU Eurostat. 

Česko je podle Eurostatu nejlepší v zapojování cizinců ze zemí mimo EU do pracovního trhu. Práci podle Eurostatu mělo vloni v Česku 79,4 % cizinců, kteří se narodili v zemích mimo EU.

Podle Eurostatu se v roce 2017 míra zaměstnanosti osob ve věku 20-64 let v EU pohybovala u migrantů narozených mimo EU na 63 procentech, u domácí populace to bylo více než 73 procent a u migrantů narozených v jiném členském státě EU dokonce 75,4 procenta.

Za Českou republikou následuje Rumunsko (76,3% zaměstnanost u migrantů mimo EU), Portugalsko (74,5%) a Polsko (73,0%). Nejhůře je na tom naopak Belgie, kde pracuje jen 52 procent migrantů narozených mimo EU. Rodilých Belgičanů pracuje o 20 % více

V sousedním Německu pracuje 64,5 % migrantů. Rodilí Němci i migranti z jiných zemí EU mají výrazně vyšší zaměstnanost. Podobné je to i v Rakousku. Ve Francii pracuje 73 procent místních občanů, ale jen 56 procent migrantů pocházejících ze států mimo EU. (jaz)