Migranti našli otevřenou východní hranici Itálie. Do Evropy tak proudí další stovky nových uprchlíků. Na území Evropské unie pronikají takzvanou balkánskou trasou.

Informaci zveřejnily Novinky.cz.

Migranti proudící na evropský kontinent se znovu zkouší dostat do bohatších států EU tzv. balkánskou trasou. Hranice země na Apeninském poloostrově překračují skupiny stovek ilegálních přistěhovalců ze Slovinska.

Mimořádné policejní kontroly, které v hraničních oblastech na severovýchodě Itálie nařídil ministr vnitra Matteo Salvini, v uplynulých dnech zadržely 1114 ilegálních běženců.

Protože se ale jedná o otevřenou oblast volného pohybu v rámci schengenského prostoru, skutečný počet migrantů proudících do EU může být daleko vyšší.

„Hranice kontrolujeme na základě pokynů, které jsme dostali. Tenhle problém musíme zvládnout, migranti se nemohou toulat po našem území jako duchové, o nichž nic nevíme. Tihle lidé musí být ztotožněni a sledováni,“ citoval italský deník  il Giornale Chiari Ippolitiovou ze speciálního úřadu policie.

Policisté zadrželi také 4 pašeráky lidí a několik obyvatel Kosova, kteří se podíleli na pašování lidí právě z Kosova dál do Evropy.

(pel)