Itálie i Malta odmítly vpustit do přístavu loď italské lodní stráže Diciotti se 177 uprchlíky na palubě. Podle maltské vlády nebyla jejich záchrana nutná, přijetí lodi v italských vodách zakázal také ministr vnitra italské vlády Matteo Salvini.

„Byl to neopodstatněný zásah na otevřeném moři, bez jakéhokoli prvku nebezpečí. Vaše tvrzení, podle nichž vás migranti kontaktovali, aby vás informovali, že jsou v ohrožení, nejsou pravdivá,“ reagovala maltská vláda.

„Nebyli v nebezpečí a nepožadovali asistenci, nýbrž chtěli pokračovat v cestě. Neexistuje žádný právní základ pro nárok na zakotvení na Maltě. Lampedusa je blíž,” citovala komuniké Valetty La Repubblica.

Podle Italů měl člun směřující k evropským břehům porouchaný motor a nabíral vodu. Salvini maltské námořnictvo obvinil, že běžencům neposkytlo pomoc a snažilo se člun „doprovodit” do italských vod.

Loď Diciotti vzala v noci na čtvrtek na svou palubu celkem 190 migrantů, z nichž 13 bylo převezeno do bezpečí jiným plavidlem kvůli potřebě lékařské péče. Vylodění na Lampeduse ale ministr Salvini vylučuje a loď Diciotti tak podle italských médií čeká ve Středozemním moři na další instrukce. (jaz)