Migranti, kteří se snažili ilegálně přejít hranici z Bosny do Chorvatska, si stěžovali na brutalitu chorvatské policie. Informovala o tom agentura Reuters, podle které měli migranti na těle modřiny a řezné rány. Ty měly utržit právě od policistů. Chorvatsko tato obvinění odmítá.

„Chorvatsko je velký problém,“ svěřila se agentuře Reuters skupina Pákistánců, kteří žijí ve stanech v lese nedaleko města Bihać.

„Chorvatská policie, když vidí nějakého Araba, muslima, podívejte, co se stane,“ řekl 40letý Muhammad pocházející z palestinského Pásma Gazy a ukazuje modřiny na zádech, rukou a nohou.

„Rasisti, Chorvati jsou rasisti,“ dodal muž, jehož cílem je dostat se do Itálie, kde žije jeho manželka a dcera.

V roce 2015, kdy vrcholila migrační krize a statisíce běženců mířily přes Balkán do západní Evropy, hlavní vlna migrantů Bosnu minula. V poslední době ale po uzavření takzvané balkánské cesty se přes tuto bývalou jugoslávskou republiku vydává do Evropské unie stále více lidí prchajících z Afriky a Blízkého východu. Jen během letošního roku úřady registrovaly na 11 000 příchozích.

Migranti, většina z nich z Afghánistánu, Íránu, Sýrie a Pákistánu, přicházejí ze Srbska a Řecka přes Albánii a Černou Horu, uvedly bosenské úřady. I když asi 60 procent příchozích již zemi opustilo, podle dobrovolníků a pracovníků humanitárních organizací uvázlo v Bosně nejméně 5000 migrantů. A každý den přichází 50 až 60 nových.

Většina běženců žije ve dvou městech Bihać a Velika Kladuša na severozápadě země blízko hranic s Chorvatskem. Většinu času tráví v provizorních táborech, kde čekají na šanci dostat se dál do Evropy. Sousední Chorvatsko, které sdílí s Bosnou 1000 kilometrů dlouhou hranici, ale posílilo svou pohraniční stráž a posílá zpátky do Bosny všechny, kteří na její území vstoupili nelegálně. (jaz)