Loď Aquarius vzala na palubu další migranty, marně však hledá přístav k zakotvení.

Bludná loď s migranty Aquarius už zase hledá přístav k zakotvení. Plavidlo, které ve Středozemním moři v minulém týdnu zachránilo 11 běženců, naložilo u libyjských břehů na palubu dalších 47 uprchlíků. Posádka odmítá migranty vrátit zpět do Libye, ale přístav k vylodění stále nenašla.

Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na skupinu SOS Méditerranée, která loď provozuje společně s Lékaři bez hranic (MSF).

Loď Aquarius po devatenáctidenní nucené přestávce opustila francouzský přístav Marseille a vydala se do centrální části Středozemního moře zachraňovat migranty. Původně plula pod vlajkou Gibraltaru, ten se ale rozhodl zbavit loď tohoto práva.

Nyní brázdí vody Středozemního moře pod vlajkou panamských úřadů a nese také nové oficiální jméno Aquarius 2. I Panama ale už oznámila, že loď už pod její vlajkou nebude moci plout.

Charita SOS Mediterranee, pod kterou loď operuje, uvedla, že se tak stalo pod tlakem italské vlády.

Italský ministr vnitra Matteo Salvini jednání aktivistů odsoudil a obvinil je, že nespolupracují s libyjskou pobřežní stráží.

„Pro tyto pány jsou italské přístavy zavřené,“ vzkázal ministr posádce lodi.

Doporučil, aby záchranné operace převzaly libyjské úřady a vrátily migranty zpět do Afriky.

Skupina SOS Méditerranée už dřív podobné návrhy odmítla s tím, že Libye není „bezpečným místem“, kam by mohla legálně migranty vrátit. Aquarius dříve kotvil v italských přístavech, ale v červnu se Salvini rozhodl uzavřít italské přístavy nevládním organizacím, které pomáhají běžencům.

(pel)