Doba pro povolení stavby v Praze se za posledních deset let více než ztrojnásobila. V roce 2008 to bylo průměrně zhruba 2 roky, nyní je to 7 let. Doba samotné výstavby je stejná, kolem 2 let. Vyplynulo to ze studie společnosti Deloitte.

Analýza se zaměřila na všechny bytové developerské projekty různé velikosti, které se objevily na úředních deskách metropole od začátku roku 2014 do konce března 2018. V rámci zhruba 730 projektů byly evidovány údaje o více než 42 000 bytech.

Studie zkoumala schvalovací proces, který zahrnuje tři hlavní fáze. Jedná se o posouzení vlivů na životní prostředí (EIA), vydání územního rozhodnutí a stavebního povolení. Průměrná doba mezi zahájením EIA a jeho dokončením je podle studie půl roku. Na vydání územního rozhodnutí poté investor čeká v průměru 1,7 roku, na stavební povolení další téměř tři roky. Dohromady je to tedy přes pět let.

Studie neřeší případná odvolání proti rozhodnutí úřadů.

„Pokud jsou vydávána a následně soudně napadena, jejich lhůta se fakticky prodlužuje o další roky. Jak uvádějí investoři, běžnou dobou pro vyřizování soudních sporů jsou dva roky,“ dodala studie.

Podle údajů Českého statistického úřadu zahájily stavební firmy letos do konce července v Praze stavbu 1161 bytů v bytových domech. V porovnání s rokem 2008 to bylo o 70 procent méně. Nové byty v prvním pololetí meziročně zdražily o 24 procent na 94 000 korun za metr čtvereční, tempo růstu cen starších bytů bylo jen o něco málo nižší. Za poslední tři roky zdražily nové byty v hlavním městě zhruba o 70 procent.

Podle analytiků tempo zdražování bytů v Praze postupně zvolňuje, protože vysoké ceny naráží na limity kupní síly tuzemských zákazníků. Od října se navíc zpřísňují pravidla pro poskytování hypoték, část lidí tak na vysoké úvěry na bydlení už nedosáhne.

Z výsledků jiné nedávno publikované studie Centra ekonomických a tržních analýz (CETA) vyplývá, že každý pokles o 1000 stavebních povolení zvyšuje tempo růstu cen bytů o 1,18 procenta. CETA označila právě byrokracii za jeden z hlavních faktorů zdražování. (jaz)