Pandy velké v pražské zoo zřejmě nebudou. Projekt za 200 milionů byl pozastaven.

Pandy velké v pražské zoologické zahradě nejspíš chovat nebudou. Prezident Miloš Zeman totiž prý nepožádal čínského prezidenta o zapůjčení pand do ČR. Nové vedení hlavního města navíc o chov nemá zájem, zejména kvůli jeho finanční náročnosti. V chystaném pavilonu za 200 milionů korun bude možné chovat jiné druhy zvířat.

Informaci uveřejnil server Pražský patriot.

„Prezident Zeman svůj čínský protějšek o pandy velké nepožádal a pro Českou republiku je nezískal. To jsou bohužel politické kroky, které nejsme schopni ovlivnit a bez nichž získání pand nepřipadá v úvahu,“ uvedl ředitel zoo Miroslav Bobek.

Doplnil, že je jen otázkou času, kdy bude projekt oficiálně ukončen. Přípravu objektu pro pandy a langury, který má vzniknout na místě nynější expozice s ledními medvědy, pražská zoo pozastavila před několika měsíci.

Bobek dodal, že některé státy, které o pandy usilovaly, už Česko „předběhly“.

O projekt, který prosazovalo minulé vedení Prahy pod Adrianou Krnáčovou (ANO), nyní navíc nemá velký zájem ani nová radnice.

„Celý projekt by stál pražský rozpočet stamiliony. Není to jen o ceně pavilonu, ale také o vysoké ceně za pronájem zvířat. Nákladné je také zajišťování potravy. Je proto potřeba zvážit, zda jde o něco, co Praha zrovna potřebuje. Já se k projektu nepřikláním,“ řekl pro Pražský patriot náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN / Spojené síly pro Prahu).

Čína pandy velké do jiných států pouze zapůjčuje, využívá je v rámci diplomacie. Zvířata se tak dostanou do zoo jen v těch zemích, které mají s Čínou dobré vztahy.

V Evropě se těmito šelmami mohou pochlubit v současnosti například zahrady ve Vídni, Madridu, Edinburghu či francouzském Saint-Aignan. Ve volné přírodě žije už jen zhruba 1800 jedinců.

(pel)