Umělci na Kubě včetně zpěváků či malířů nesmí tvořit bez vládního povolení. Policie nyní zatkla tři výtvarníky, kteří proti novému opatření drželi hladovku. Zákon vstoupil v platnost na začátku prosince.

Kubánská umělkyně Tania Bruguerová, která v současnosti vystavuje v britském národním muzeu moderního umění Tate Modern, společně s dalšími dvěma výtvarníky držela proti vyhlášce 349 od začátku měsíce protestní hladovku. O dva dny později si pro všechny tři přišla policie, uvedl list The Guardian.

„Nový zákon dovoluje kádrovým cenzorům chodit a rozdávat umělcům pokuty nebo zabavit jejich vybavení. Pokud jste třeba raper a jim se nelíbí vaše texty, tak vás prostě zakážou,“ uvedla výtvarnice Fuscová.

„Tato drakonická opatření tu jsou už dlouho, ale tento zákon je systematizuje,“ dodala.

Bruguerová byla nakonec propuštěna z vazby po 24 hodinách. Výtvarnice se však z cely vydala přímo na na ministerstvo kultury, aby vznesla protest. Tam ji obratem znovu zadrželi a tentokrát převezli do věznice Vivac na okraji Havany, což naznačuje, že za mřížemi nyní stráví delší čas.

Nový kontroverzní zákon je pro Kubu krokem zpátky po sérii reforem, kterými Raúl Castro v roce 2015 zemi částečně liberalizoval. Tehdejší optimismus však neměl dlouhého trvání.

„Každá kulturní prezentace teď musí mít souhlas systému. Je to strategie, jak minimalizovat nezávislé akce jako koncerty rapu, reggae, nebo autorská čtení,“ popsal kubánský zpěvák Sandor Pérez Pita.

„Jde o záměr umlčet hlas nezávislých umělců, kteří otevřeně mluví o tom, co se děje v ulicích,“ dodal Pita.

Proti vyhlášce se vymezily také mezinárodní organizace pro lidská práva. Amnesty International nový zákon označila za nesmyslný a vyzvala Kubu k respektování svobody uměleckého projevu.

Většina současných uměleckých představení a výstav se na Kubě uskutečňuje v soukromých dílnách a obývácích. V nadějném roce 2015 sice ministerstvo kultury nechalo otevřít několik málo galerií, vystavovaný obsah je však přísně kontrolován. (jaz)