Rusko úspěšně vyzkoušelo během vánočních svátků novou raketu Avangard, která dosahuje hyperzvukové rychlosti. Zkoušce byl osobně přítomen i prezident Vladimir Putin. Střela zasáhla cíl na Kamčatce.

„Putin dorazil do řídicího střediska a vydal rozkaz přistoupit ke zkouškám,“ uvedl Kreml podle agentury TASS.

„Raketu odpálila jednotka raketových vojsk strategického určení ze základny Dombarovskij na cíl na polygonu Kura v Kamčatském kraji. Během letu hyperzvukovou rychlostí okřídlená část uskutečnila vertikální a horizontální manévry a v určené době zasáhla cíl,“ dodala.

Putin později na jednání vlády prohlásil, že ruské ozbrojené síly začnou novou mezikontinentální střelu dostávat od příštího roku.

Raketa Avangard má podle Putina mezikontinentální dosah a může letět v atmosféře dvacetinásobně rychleji než zvuk. Přitom dokáže během letu k cíli měnit směr i výšku, čímž je „naprosto nezranitelná“ jakýmikoli prostředky protivzdušné obrany, včetně raketových systémů. Navíc je Avangard navržen s využitím nových kompozitních materiálů, takže vydrží teploty dosahující až 2000 stupňů Celsia, jež mohou vzniknout při průletu atmosférou hypersonickou rychlostí, vylíčil ruský prezident letos v létě. (jaz)