Demonstranti ve Francii se snažili proniknout do letního sídla francouzských prezidentů na Azurovém pobřeží. Tzv. žlutým vestám se ale do pevnosti Brégançon dostat nepodařilo. Informovala o tom agentura AFP.

Tiskové oddělení Elysejského paláce v reakci na zprávu odmítlo uvést, kde se v těchto dnech nachází prezident Emmanuel Macron. Právě proti jeho osobě a jeho politice směřují protesty hnutí žlutých vest, které už od poloviny listopadu hýbe děním ve Francii.

Asi 40 příznivců hnutí se nejdříve vydalo k prezidentskému letnímu sídlu v automobilech. Na jediné silnici spojující pevnost Brégançon s nedalekou usedlostí Cabasson jim ale zahradilo cestu asi dvacet policistů, popsal místní deník Var-Matin.

Skupinka poté změnila plán, avšak ani pěšky se její členové do pevnosti nedostali. Některé demonstranty bezpečnostní složky zablokovaly několik stovek metrů od vstupní brány.

„Vrátíme se, asi zítra i v následujících dnech. Musíme zachovat mobilizaci,“ slibovali si prý účastníci nevšedního výletu na zpáteční cestě. (jaz)