Piráti chtějí vyhrát všechny volby a sestavit vládu ČR.

Piráti chtějí vyhrát eurovolby i příští volby do Poslanecké sněmovny. Následně plánují sestavit vládu. Oznámil to předseda České pirátské strany Ivan Bartoš na Celostátním fóru Pirátů v Táboře. Bartoš považuje Pirátskou stranu za lídra opozice vůči Babišově vládě. 

„Naší ambicí je získat v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu 20 procent,“ prohlásil na celostátním fóru strany v Táboře šéf strany Ivan Bartoš.

„V roce 2021 chceme vyhrát parlamentní volby a sestavit vládu,“ doplnil.

Piráti se v průzkumech stranických preferencí dlouhodobě přetahují s ODS o pozici nejsilnější opoziční strany.

V posledním průzkumu agentury Median měli Piráti stejně jako ODS 12 procent podpory. V průzkumu CVVM však Piráti byli s 12 procenty až třetí za ODS, kterou podpořilo 19 procent respondentů.

„Naše preference od voleb do Poslanecké sněmovny setrvale rostou a v posledních měsících se často umisťujeme na druhém místě voličských preferencí ze všech politických stran. To z nás dělá faktické lídry opozice,“ konstatoval Bartoš.

Piráti chtějí v nadcházejících volbách do europarlamentu získat křesla alespoň 5 europoslanců. Před pěti lety se strana do Evropského parlamentu těsně nedostala, když získala 4,78 procenta hlasů.

 

Po podzimních komunálních volbách dokázali Piráti získat pozici pražského primátora pro Zdeňka Hřiba, když volby v hlavním městě vyhráli a dokázali sestavit koalici s uskupením Praha Sobě a Spojenými silami pro Prahu.

Piráti navrhují, aby si lidé mohli pro svou osobní potřebu vypěstovat pět rostlin konopí. Bartoš vysvětlil, že jim nejde o pěstování pro komerční účely.

„Boj o těch 800 tisíc lidí, kteří používají konopí k samoléčbě svedeme,“ podotkl Bartoš.

Vláda Andreje Babiše tuto iniciativu odmítla, ale ministr zdravotnictví Adam Vojtěch dostal úkol změnit pravidla, která by srazila cenu konopí pro léčebné účely a zvýšila tak jeho dostupnost lidem. (sfr)