Václav Klaus mladší přirovnal Sněmovnu k hlasovacímu automatu a poslance k husákovským dojičkám krav.

Poslanec Václav Klaus mladší, kterého ODS v sobotu vyloučila ze strany, přirovnal poslance Poslanecké sněmovny k husákovským dojičkám krav. Sněmovnu označil za hlasovací automat, který z větší části slouží jen k potvrzování směrnic, vytvořených Evropskou komisí.

Klaus ve svém komentáři pro novinky.cz zdůraznil, že Česká republika již není suverénní zemí.

„Podpisem Lisabonské smlouvy jsme se suverenity vzdali. Ne celé, ale čím dál větší,“ napsal Klaus.

U zákonů, které český parlament přijímá, podle něho zhruba tři pětiny pochází z EU ve formě nařízení a směrnic.

Za vlády premiéra Sobotky bylo podle Klause 53 % přijatých zákonů evropskou implementací a v prvním roce Babišovy vlády číslo stouplo na 57 %.

U evropských implementací, tvrdí Klaus, přinese příslušnou směrnici či nařízení do Sněmovny ministr vlády ČR a řekne: „Implementační lhůta uplyne 12. dubna, tak vás žádám o schválení.”

Klaus poukázal na to, že takový zákon se schválit musí, jinak by České republice hrozila „obří pokuta“ za každý měsíc zpoždění.

„Drtivá většina poslanců to proto schvaluje stylem jak ´poslankyně dojička´ za soudruha Husáka. Fik, ruce nahoru a jdeme dál,“ konstatoval Klaus.

Přiznal, že i on sám pro takovéto přejímané zákony hlasoval.

„Šílené je, že jsem občas pro některou verzi takových zákonů sám hlasoval. Protože třeba senátní úprava aspoň něčemu trochu ulevila (třeba menší pokuty u GDPR), tak volíte menší zlo,“ podotkl Klaus.

Přejímány z EU jsou podle Klause často o zákony, které by za normálních okolností Sněmovnou nikdy neprošly, protože nemají podporu českých občanů, tedy ani jejich zástupců ve sněmovně. Jako příklady uvedl Evropský zatykač, Zákon o pobytu cizinců či GDPR.

Občané ČR o tom prý nejsou dostatečně informováni.

„Lidi to takřka vůbec nevědí. Nevědí to, že ztrácíme kontrolu nad touto zemí. Že tu ze tří pětin nevládne Babiš a spol., ale Merkelová s Junckerem a Bruselem,“ zdůraznil Klaus, který je předsedou školského výboru Poslanecké sněmovny.

„Když je volební kampaň, kandidáti se předhánějí v srdečných úsměvech a slibech, co vše občanům zajistí. Ale žádný z nich neřekne ´já budu z 60 procent automat, co jen implementuje EU zákony a z menší části tedy budu nějak konat, jak vám slibuji (možná)´,“ podotkl dále poslanec Klaus.

„Česká republika ztrácí den za dnem svou svrchovanost, český parlament z více než poloviny odmávává cizí zákony, které nejsou ve prospěch našich občanů,“ uzavřel Václav Klaus mladší. (sfr)


VÍCE SE O VYLOUČENÍ V. KLAUSE MLADŠÍHO Z ODS A JEHO KONTROVERZNÍCH VÝROCÍCH VE SNĚMOVNĚ DOČTĚTE ZDE: 

ODS jednomyslně vyloučila Václava Klause mladšího, nejpopulárnějšího politika strany

Mladší Klaus na počest výročí okupace přirovnal Macronův plán k Hitlerově Mein Kampfu