Česká republika vyhlásila válku lesnímu kůrovci. Země se kvůli kůrovcové kalamitě rozdělila na dvě zóny. Připomíná to tak trochu boj s mandelinkou bramborovou ve 40. letech 20. století, kterou do Československa podle komunistické propagandy nasadili američtí imperialisté, aby ničila výživu pracujícího lidu. 

Kůrovcová kalamita rozdělila Česko na dvě zóny. V nejhůře postižených oblastech, tzv. červené zóně, která zasahuje 7 krajů, nemusí vlastníci používat obranná opatření, jako jsou lapače či lapáky.

Do červené zóny patří část kraje Olomouckého, Moravskoslezského, Zlínského, Jihomoravského, Jihočeského, Pardubického a Vysočiny, mimo jiné prakticky celý okres Třebíč.

Zároveň se prodlužuje lhůta pro zalesnění ze 2 let na 5 let a doba pro zajištění porostu z nynějších 7 let na 10 let od vzniku holiny. Umožní to novela lesního zákona, která nabyla účinnosti.

Zůstává ale zachována povinnost vlastníka lesa aktivně vyhledávat kůrovcové stromy, těžit je a asanovat.

Tak trochu to připomíná boj s prvním škůdcem u nás ve 40. letech 20. století, s mandelinkou bramborovou. Ta získala přezdívku „americký brouk“.

Jedním z argumentů komunistické propagandy bylo, že američtí imperialisté k nám z letadel mandelinku bramborovou rozprášili, aby brouk zničil výživu pro pracující lid .

Plakáty vyzývající do boje se škůdcem zdobily města i vesnice a lidé chodili na pole povinně mandelinku sbírat.

(pel)